Hoogbegaafden - Over deze doelgroep

Het is nog niet algemeen bekend dat hoogbegaafden psychologisch en emotioneel anders in elkaar zitten dan de meeste mensen. En dat is niet zozeer het 'nerdy' of autistische stereotype beeld dat soms leeft. Die varianten komen voor, maar vaak is het anders.

vuurwerk 2.jpgSoms lijkt het op de ongewoonheid van artiesten of topsporters. Meestal is het minder opvallend. Het kan iemand zijn die elk jaar van baan verandert. Iemand die huishouden of administratie niet op orde kan houden. Of iemand die niet van feestjes houdt. De variatie is groot. 

Welke ongewone eigenschappen iemand ook heeft, anders-zijn maakt het altijd lastig om sociaal en maatschappelijk aansluiting te vinden. 

Deskundigen schatten dat hooguit 50% van de hoogbegaafden psychisch en sociaal goed functioneert. En dat minstens 20% van de hoogbegaafden zeer slecht functioneert. Voor hoogbegaafde kinderen is er tegenwoordig aandacht. Voor volwassenen begint dat te komen.

Wat veel hoogbegaafde volwassenen verder helpt, is informatie over hoe innerlijke processen bij hoogbegaafden verlopen en welke effecten dit heeft op de relatie met anderen en op het maatschappelijk functioneren. Veel volwassenen hebben problemen opgelopen doordat ze deze zelfkennis niet in hun jonge jaren konden opbouwen.

_
_
_
__
__
__
Welkom
Actueel
Begeleiding
Hoogbegaafden
Nadere kennismaking
Verwijzingen
Contact
Blog
Downloads

'cause the soul of nobody knows, how a flower grows

Cat Stevens